Wednesday, December 3, 2008

BUDAK2 KURANG AKHLAK

Melayu mudah lupa? Ye ke?

Rumah aku sebenarnya dekat gile dengan sebuah skola menengah (name skola tu aku censored ar..malas nk citer). Bukan dekat 10 m atau 100 langkah tapi 2 m jer. Korang boleh tengok sendiri ar gambar bwh ni. 

tembok 'censored school' tu dekatlah sesangat dengan belakang rumah aku...

Aku x pula sekolah tu. Adik aku yg untung. Sekarang ni dier form 1 naik form 2. Nasib baik tembok tu x der pintu masuk. Kalau x adik aku hari2 pegi skola dr belakang rumah aku jer.

Korang mesti rase x der ape2 pon yg menariknyer skola dekat2 ni. Sebenarnya banyak benda. Skola ni, kalau korang nk tau, mmg teruklah sesangat perangai. Jikalau ianya berceramuk dalam sekolah tu jer x per, ni sampai kat luar pun buat hal. Lagi panas hati kalau rumah2 dekat (mcm rumah aku) yg kene.

Ni baru prologue tau. 

Hari ni aku kuar pegi bank ngan akak-aku-yg-dah-nak-kawin ni. So, kuar ar naik motor. Aku yg bawak.

On da way nak balik tu, kire2 10 m nk sampai rumah, tetibe bdk2 skola kecoh gile kat kawasan bus stand dekat ngan skola diorg. Bdk2 skola ni, kalau pakai uniform, maknenyer bdk2 SPM ar. Tu ok lg . Sekali time aku jalan lg, terlihatlah tepung2 bertaburan atas jalan. Sah diorg buat 'parti tepung'.

Dlm hati aku berbicara "Ala, kalau dah abes SPM pon, x der la bergembire sgt mcm ni". 

Aku ckp kat kakak aku "Drpd baling tepung tu, baik buat cekodok jer"

Dah smpai rumah, adik angkat aku nk kuar rumah. Aku tanyer dier "Ko x join ke,Wan?" "Ader ape?" "Ala, ader 'parti tepung'. Main baling2 tepung" . Adik angkat aku jawab " X nak ar, tepung tu baik buat cekodok".

Mak aku kat dapur. Aku bgtau mak aku "Mak, mak nk tau, bdk2 skola men tepung kat luar". 

Mak aku reply "Ala, tepung tu lg elok buat cekodok."

(X der ke bende len yg boleh dibuat drpd tepung selain cekodok?)

Kakak aku pegi sound bdk2 tu. Nasib baik rumah kitorang x kene. Kalau x telinga diorg dah lame buat sup.

Aku keluar lg skali kat luar, nk tgk ape lg yg terjadi. Aku pelik sbb kuar2 jer bau hanyir, kuat. Rupe2nyer bdk2 tu baling2 telur sekali. Mcm tepung tu, telur2 bertaburan kt jalan n dpn rumah org.

telur atas jalan angkara bdk2 persetan...

kulit telur ngan isi sekali depan rumah org...

Aku kesian tgk jiran aku berbangsa India bersihkan rumah dier sbb rumah dier dah kene penangan bdk2 tu. Jiran aku tu x buat ape2 pun. Siot betul.

For your information, bdk2 yg buat hal ni sumer Melayu. Lagi sadis bdk2 pompuan pun ramai yg terlibat. Tudung bdk2 tu penuh ngan telur n tepung2 tu. Ni ke prempuan Melayu yg laki2 Melayu gila2 kan tu? Aku x tau la skola len mcm mane, tp yg pasti aku mmg panas ar ngan bdk2 ni.

Melayu x mudah lupe. Diorg cume x amik tau jer.

6 comments:

ct.mashitah said...

aiseh..aku rase cm nk tumpang luah lps geram gak..
tp kang nnti panjang terpanjang3 melebihi pnjg blog ko plak.

org mlayu ade 2jenis. yg baik n yg kurg. "lelaki yg baik adalah utk wanita yg baik". gadis2 mlayu yg lelaki gila2kan tu gadis2 yg baik laa. (nk defends skit.sbb aku pcaye aku gadis yg baik. huhu ;p )

aisya said...

hmmmm. baling2 tpung mmg kt mne2 skola pn.

truthfully, aisya pn pnah involve. tpi xdk lah smpai kt luar skola. cuz kt luar skola biase mmg tmbh ngn baling2 tlur skali. takowt nnti tlur kne baju nnti kotor. :P stkt dlm klas. get invlve in kne2kn org. tym bsday ke ape. huhuu.

huuhu. n i've nvr look at it from the -ve side. from the neighborhood's view. u kinda wke me up..

a d a m said...

eeewww....siyes beb...kene basuh yg telor tuh...skool aku pernah wat acara tuh...satu form masok...lepas seminggu, skolah bau cam bangkai...tak ilang2 bau smp 1 bulan...

hisyam said...

From an accountant's point of view, now that is one waste of money, when they could've used the tepung and telur to make cengkodok, sell it to other people in the pasar malam and make a good sum of money out of it..

From a human being's point of view, they are what my little brother used to say, otak tarak or wotak letaknya di bawah...

And from a malay's point of view, there can only be one thing to say abt them, daku berbangga dengan bangsaku. Teruskan anak-anakku.

Sorry for the foul language. Off topic, kakak ko nak kawin, bile? nnti ajak r skali..

van der shraaf said...

kpd mashi, aisya n adam:
-aku tau baling2 tepung ni ader kt mane2, tp x yah ar smpai nk susahkan org len...skola aku pon ader...ni tidak..kesian jiran aku...

kpd hisyam:
-kakak aku kawin bln mac taun depan..lame lg

muhammadfauzan said...

hahah...aku x terbuka hati minda nak posting pasai kaum yang best nih...

nanti lar post...bukan apa...aklau nak post tu...nak kena jaga hati certain people lak...lagipun...kan aku ni di bawah JPA...bahaya kalau terlepas cakap...

so...konklusinya..aku agak bsetuju lar dgn ko...hikhikhik...