Monday, May 4, 2009

IN LOVE WITH PSYCHOLOGY


It is not as usually what I do for an eye-catching statement. Maksud aku, biasanya pernyataan diatas tentunya disulami dengan suatu 'sarcasm' yang hebat. Akan tetapi ianya tidak begitu pada kali ni. Aku benar-benar menyukai psikologi, dan bukan sebaliknya.

Pagi tadi, bila aku dapat tahu sahaja aku dimasukkan ke dalam kelas psikologi, aku benar-benar bawah (down). Sebabnya, ramai kawan-kawan yang lain, yang tentunya lebih genius daripada aku, dipilih untuk mengambil Calculus II, sesuatu yang amat hebat bagi aku. Aku terus berasa diri aku hina. Mungkin itulah akibatnya aku menyisihkan (opt) Calculus I.

(Jangan layan sangat diri aku ini : selalu diselubungi Inferiority Complex)

Walaubagaimanapun, apabila kelas Psikologi bermula, dan pensyarah kami (Pn Sharifah) menyampaikan kuliah, minat aku terhadap pelajaran ini secara tiba-tiba meningkat. Aku ingat lagi, ada 3 modern persepectives towards psychology; yang bermakna dari sudut manakah psikologi patut difokuskan (actually there are more, but she couldn't explain for time limitation) that are:

1. Psychoanalytic : Emphasizes on unconcscious mind and unresolved pastime. For example, if a girl had raped during her childhood, she may express hatred towards men along her life. This is influenced by experiences.

2. Behavioral : More to behavior which is influened by outside factors which are punishment and reinforcement. For example, our mother might reward us an ice cream once we finished our homework (yup, when we were young).

3. Humanity : Emphasizes on self-will. We just do something because we want to, without any other influence. For example, a student wants to achieve high score in exam because his self-satisfaction, not rewarded by his mother nor not influenced by his childhood.

Aku paling ingat bila Pn Sharifah cakap, "Psychology is the study of ourselves". Benar katanya, sebab dari belajar psikologi kita dapat tahu apa sifat sebenar kita, apa attitude kita towards something and etc. 

Paling best kalau kita relate apa yang kita belajar dalam psikologi dengan pengalaman diri kita sendiri. Contoh, tadi aku ade bagitahu pasal 'Psychoanalytic' yang menerangkan bahawa pengalaman lepas boleh mempengaruhi tingkahlaku kita. Ada cerita yang berkaitan dengan diri aku.

********************************************************************************
Masa sekolah dulu (tak nak bagitahu sekolah rendah ke sekolah menengah) aku selalu juga pergi tandas yang keadaannya boleh tahan teruknya. Tapi tak kisah sangat sebab dah biasa. Pada suatu hari, aku menggunakan tandas itu dengan riangnya. Tiba masa nak flush, aku tariklah flush tu. Tiba-tiba air dalam mangkuk tandas tu boleh meningkat dengan mendadak, lalu air yang kamu-boleh-bayangkan-sendiri itu dah nak melimpah keluar dari mangkuk. Aku yang ketakutan dan kengerian terus cuba membuka pintu tandas tapi gagal seketika. 

Aku fikir dalam hati "Janganlah aku terperangkap dalam tandas ni dengan airnya yang baunya amat ...."

Bila air yang hebat itu mahu melimpah keluar (tak melimpah lagi), ia terus berhenti. Nasib baik. Masa tu juga pintu tu boleh dibuka dengan jayanya. Lepas itu aku meneruskan persekolahan macam biasa. Serius aku ingat sampai bila-bila.

Sejak hari itu,tak kisah dimana-mana jua, bila aku nak flush tandas, aku dah standby untuk keluar dari tandas tu. In case kalau benda tu boleh terjadi lagi. Who knows?Boleh kata aku fobia juga untuk memflush tandas, walaupun tak sampai tahap skizofrenik.

******************************************************************************
Selepas ini, aku agak berminat untuk mengenali diri aku dengan lebih mendalam melalui psikologi. Mungkin aku tak hebat sangat untuk ambil Calculus II, tapi tak kisahlah. Janji best.


5 comments:

Zafree said...

aku nak gak blaja psikologi!

huaaaa

bukan mr.ikhwan_2009 said...

cal II tak best sebenarnya
ape yang anda dgr itu semuanya adalah dongeng dan igauan sahaja

Ahmad Azizi Jamaludin said...

cal II best........kalau faham
psycho best........kalau anda rajin membaca

van der shraaf said...

>>zafree
ko dh cukup genius..x payah amik psychology...

>>bukan_mr. ikwan(?)
huhu..x best tp nmpk hebat...

>>azizi
cal II mmg x best bg aku...sorry

kepalakotak said...

psikologi.

lepas ni kau boleh...

er... gunakan psikolgi itu untuk men"psiko"kan orang lain.