Saturday, July 24, 2010

Tandas Bukannya Sempurna

I'm craving for Papa John's pizza!


Mungkin kita terlalu kagun dengan united states (ataupun simply membencinya). It doesn't really matter. Apa yang kita tahu ialah negara ini merupakan salah satu negara yang termaju didunia. Cuma apabila teknologi mereka membuat perangai, maka kita akan merasai situasi yang serupa dengan negara-negara yang kurang maju. (Jikalau anda tidak memahami apa-apa berkaitan dengan penyataan sebelumnya, anda akan faham selepas ini)

Di tempat kerja aku (atau sebenarnya kebanyakan bangunan di kampus universiti aku), tandas awamnya bolehlah dikatakan canggih. Ianya adalah tandas automatik, dimana jikalau anda mengangkat punggung anda selepas melakukan 'kerja' anda di dalam tandas, ianya akan automatically flush tandas itu. (Aku rasa semua tempat, bukan universiti aku sahaja, ada tandas sedemikian). That's not my point of writing this.

Jadi, biasanya aku pergi ke tandas tanpa syak wasangka. Pada suatu hari di minggu ini, aku pergi ke tandas di tempat kerja aku dengan keiginan yang membuak-buak. Aku membaca sekeping kertas ditampal di atas salah satu pintu tandas, dinyatakan disitu ianya rosak. Maka aku pun berasa amat tidak senang hati utk menggunakan tandas disebelahnya kerana tandas awam itu amat jarang rosak.

Akan tetapi aku ini berani, jadi aku pun pergilah juga ke tandas sebelah. Untuk memastikan segalanya berjalan lancar, aku pun cuba mem-flush tandas itu. Dejavu! Apa yang dialami selepas itu, adalah sama dengan apa yang pernah dialami di sekolah lama (yakni sambest) dulu. Dengan furious-nya air mangkuk tandas itu naik secara mendadak, berpusing-pusing bagaikan puting beliung. Kemudian, the worst thing came. Air itu melimpah ke lantai, which is lagi teruk daripada apa yang aku alami sebelum ini (time aku kena di sambest dulu, air tandas dia takde la sampai melimpah) . Arghh! Aku pun dengan pantasnya keluar dari tandas itu. Keiginan aku untuk membuang hajat diganti dengan kedahsyatan tragedi itu. Aku pun pergilah ke tandas awam di tingkat lain dengan jayanya.

p/s : Jadi, jangan ingat teknologi itu adalah sempurna. Apabila ianya gagal berfungsi, it will simply hit you so badly.

Work-log : I think I finally understand how to deploy a project using Jetty and Ant. It's kinda lame to figure that out so slowly, but that's me, a slow learner. Reloading all the data is the main task for next week, and I'm still stuck on how to prevent my own module (which would separate all messages according to their incident id) from exhausting the JVM memory. That's really tough for a very very fresh newbie.

Anyway, I always welcome free pizzas especially when the lab makes a demo event.

6 comments:

aminh said...

hehehe

aku pernah tulis citer pasal ni.

xD

aeisyulillah said...

oh, tandas sambest suka kat aku. tak pnh kena pon.

Tips: always use tandas skul if you wanna p**

van der shraaf said...

amin >>
owh yeke? aku pon citer psl ni, tp tandas dlm citer ni mantap skit ar. hehe

aeisy >>
x der ar, lame2 ko akan kene jgk la. abes la ko...

hisyam said...

Slm bro,

Lame tak comment kat sini. Huhu.

Yeah, its true. Tp kan, kebarangkalian benda tu berlaku kat sane mcm one in a thousand cases kot. Klu kat msia, rasenya setiap tandas wajib ade satu yg mcm ni.

Haha. Cheers.

van der shraaf said...

wsalam,

mmg rasenye jarang berlaku pon, cume my point is walau mcm mane canggih teknologi tu, x kan perfect punye ar. so malaysia x yah rase teruk sgt pon. hehe

Zafree said...

aku pernah masuk tandas kat certain shopping mall kat malaysia yang takde paip air, tisu mahupun gayung dan baldi.

sakit hati + gall bladder